Jumaat, 22 Oktober 2010

>> Apa itu SOS?

Cuba tanya kawan2, tau ka depa maksud singkatan bagi SOS? Haa..mesti dalam 80% tak tau. Hehe.. Takpe2, meh nk terangkan kat adik2 apa maksud singkatan bagi SOS ni. Bukan SOS cili ataupun sos kicap ye, bt cicah ayam KFC ka bugger ka goreng pisang ka, dan bukan juga sos tomato, http://www.emocutez.com tetapi SOS adalah :
  • panggilan kecemasan dalam bentuk Kod Morse yang paling senang untuk dikenalpasti berbanding set Kod Morse yang lain.
Sebelum pengenalan ‘SOS’, panggilan kod kecemasan untuk Kod Morse adalah CQD. Kod SOS pertama kali digunakan oleh Arapahoe, iaitu sebuah kapal stim pada tahun 1909, kemudian beberapa akronim telah diwujudkan dari perkataan tersebut.
Antara akronim yang popular adalah :
  • Save Our Ships
  • Save Our Soul
  • Sink Or Swim
  • Singki Orang Sumbat
  • Sepak Orang Sakit
tersasul lak dah...
Selain dari senang dikenalpasti, SOS juga telah dipilih kerana terdiri dari set 3 titik, 3 sengkang, 3 titik dan senang untuk di hantar.
Lagu Jonas Brothers, SOS tu lebih kepada Save Our Soul. Tu isyarat khas untuk orang yang dilamun cinta. So, jangan pulak kata SOS itu adalah Jonas Brothers. icon razz Maksud Singkatan SOS
Jika masuk askar, masuk la Rejimen Semboyan untuk lebih terer dalam kod morse ni.

contoh menghantar SOS :: http://www.emocutez.com  
video

5 ulasan:

"My name is Akma, and I am not a terrorist" berkata...

nakal betul kucing aku nie..,..

Coco berkata...

serius muka kucing tu. ehehe.

akhirnya. dpt gak komen. :D

"My name is Akma, and I am not a terrorist" berkata...

serius mcm coco,..but cute,..

F@QIHFIQH berkata...

SOS: Saya Orang Susah..okey??hehee

"My name is Akma, and I am not a terrorist" berkata...

erkk!! emm ok r tu,..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...