Rabu, 29 September 2010

hiburan dikala STRESS

1

Suami : Kenapa Sayang menangis?

Isteri: Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..

Suami : Buku apa?

Isteri: Buku bank abanglah..


2

Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma
untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.

budak : derma ape bang?

lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk
didermakan?

budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.

lelaki : ?????


3

Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.

Farid : Mengapa?

Siti : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu
awak mesti kembalikan semua gambar saya.

Farid : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti
awak pilihlah sendiri. Yang selebihnya kembalikan kepada saya.

Siti : Erkkkkkk...... .... Benci .........



4

3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor

tersebut tidak berhenti. Katanya, 'Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!



5

Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada

jalan pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu
ditumpangkan kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin
hanya mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,

Kawan Tok Batin : Kenapak kamu hanya pakai gear 1 sahaja.

Tok Batin : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.

Kawan Tok Batin : ????????



6

Seorang posmen yang datang menghantar surat ..

" Assalamualaikum "

" Walaikumsalam "

" Ni rumah encik Sameon ye?

" Ya saya"

" Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "

" Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?"



7

Orang Asli Dan Polis

orang asli : selamat pagi tuan

polis : selamat pagi

polis : apa hal

orang asli : saya nak buat repot tuan

polis : fasal apa tu

orang asli : kawan saya di baham harimau

polis : pukul berapa

orang asli : dia tak pukul, terkam

polis : habis?

orang asli : tak habis, tinggal kepala



8

Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia

bertanya: " Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca
macam orang lain?" "Dah tentu, " jawab doktor. "Oh, gembiranya. Dah

lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca," kata lelaki itu
dengan riang.



9

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik,

Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati
Amin.

Shan : Kenapa menangis?

Amin : Saya datang untuk ujian darah.

Shan : Awak takut ke?

Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah

terpotong jari saya.

(Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)

Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?

Shan : Saya datang untuk ujian air kencing...



10

Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat ..
Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong
berwarna merah.

"Atok buat apa tu?".

"Atok bagi surat kat kawan atok,cu!" jawap atoknya.

Cucunya bertanya lagi, "Apa bangang sangat kawan atok duduk dalam tong

merah tu?"


11


Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk
menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa
mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.

Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?

Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang
strok. Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit
jantung manakala yg ketiga disambar petir.

Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?

Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya.....

Khamis, 23 September 2010

udang pon ada perasaan ka?


hahahahahahahaha....hampir pecah perut aku takkala tengok gambar nie...."PERASAAN UDANG"...macam menarik ja...tak sangka betul... udang pon ada perasaan...anyway pada siapa-siapa nak keluarkan produk makanan SILA pastikan BAHAN-BAHANNYA betul dan PASTIKAN tiada kesalahan ayat...ORET!!!

Selasa, 21 September 2010

hari ni kau datang riang...


Hari ini kau datang riang
Tersenyum buatku senang
Kau hias dirimu
Membuat hati bertambah
sayang


hari ini aku tak buat apa..bangun pagi pergi kelas,,.balik kejap makan3...pegi kelas petang pulak..walahhhh!!!sempat ag amik gambar dan bergambar...hari nie aku seronok sangat...tak tahu la kenapa...hahak....asyik2 tersenyum (aku pon xtahu apa puncanya) mungkin aku kena format balik otak aku dengan menggunakan windows 2010,.tpi aku berjaya cover semua tu dari penglihatan orang ramai,,.nnt aku dituduh kne penyakit mental lak senyum sorang2...(itukan fitnah)

hahahahahahahuhuhuhuhuhuhihihihihihhehehehehohohohoh0







Ahad, 19 September 2010

hari ini hari paling sesak..!

hari nie aku bangun lambat,11.50pagi ,tapi nk kata lambat pon tak still pagi ag...an?akibat aku melayan movie house of wax malam semalam dengan my mummy, pukul 3 pagi baru tidoq 2 pon my mummy dah  jauh tinggal kan aku pergi ke perth(dia dh tidoq awai dah masa tgk movie...hahak)..gerun kot citer dia...korang tgk la sendiri...

nie la citer 2...gerun x??

dah tidoq lambat satu hal ,pagi tu plak my mummy terjerit2,.dialognya berbungi bergini :

my mummy berkata : "bangun..!!!dh nk masuk tengahari dh nie...ank dara pa nie..cumeynya dia tito..."
aku pon berkata : "ala...bukan slalu..."
my mummy berkata : "bangun teman mak p tesco sat...nk cari barang dapoq...sat2 g mu nk balik ostel dah...nnt perut kosong..masuk angin..jom!..p mandi lekaih..."
aku hnye diam membisu(padahal relex punya dok tidoq).
my mummy pon kata lagi : "tiket bas pon x beli lagi...nnt habis..."
aku diam lagi....(hahak)
my mummy berkata : "mu x sayang kat mak ka?.."

tiba2 rasa x ngantok lak...segar je...tgk2 my mummy dah hilang dari pandangan...then terdengar suara abg aku gan mummy tgh sembang pa tah...aku pon bangun la duk bersandar kat bantai...terasa pening pala lak...pastu my mummy datang lagi..

katanya : "cepat la...g mandi..."
lalu aku pon kata : "xmo p la...pening pala..."
my mummy berkata : "yala2..mak p dengan kion(abg aku), jaga rumah elok2...tlang mak goreng cucur jagong tu bagi habis...buat la apa yang patut..nk balik ostel pukul brapa nie?"
aku kata : "ha la....kul 3 sat g"

15 minit berlalu aku still baring2 ag,,,sunyi ja rumah aku...mana tak nya sapa pon x dak...aku ja yang ada...aku pon capai la towel sapa tah yang tersidai kat tingkap bilik..(hentam saje lah labu..), lalu aku pon g mandi..pas mandi aku pon g goreng cucuq jagong...sambil2 2 mulut pon seronok la dok kunyah cucuq...huhu...nikmat2..!

pas tu aku pon g on tv....punya hampeh la tv nie pon...rasa nk humban ja dalam laut....!!! beli baru...tpi x leh..itu membazir nama nya...kita kena amalkan sikap "pakai sampai x leh pakai"..hahak..

15 minit jugak la aku dok depan tv yang x on2 tu...(arghh!!! sengal!),lalu aku pon mula la boring...aku lipat kain...sapu sampah sikit...dengar lagu..sempat lagi aku men benda nie....bt video ag 2...



video

yes!!!! akhirnya berjaya...huhu...

dalam setengah jam aku blur je.... my mummy gn abg aku pon balik...aku tnya la my mummy napa balik lambat...rupa2nya dorang nun jauh ke carefour...hem...patut la balik lambat...

jadi aku pon trus blur...blur...dan blur....

pastu aku pon dengar2 my mummy dok sembang dengan seseorang dalam fon...rupe2nya mak lang nk datang rumah dengan ank dn cucu nya...my mummy pon start masak aku sekatar tumpang terngok je...
hari nie masak sup ayam,sambal telur, 

lama jagk aku dok tengok depa mkn...sedapnya...nk join skali segan lah pulak...
jadi aku pon layan tv je...

nk dekat kul 2.30 jgk...aku pon sembahyang zuhur...(lambat sikit...tpi aku tunaikan jugak yang wajib tuh)...

aku pon bersiap2 dan berkemas barang ape yang patut aku bawak balik...aku rasa bad mooooodddd je mase tu(maklum la...rasa malas lak nk balik ostel...)

abg aku pon hantar g jeti...duet blanja pon x dapat...huh!!...so sampai aku kat jeti tanpa di temani oleh sapa2...sesak ya amat...xsuka aku tempat2 cm nie...rasa ni jerit ja....dah la bising...sesak lak tu...bau pon tah apa2..eeeyeee..bwrekk.!! aku pon apa g...bli la tiket, tiket plak kul 4...hem...terpaksa la aku tggu lagi setengah jam...tempat duduk pon x dak!...hem terpaksa la aku berdiri selama setengah jam...

bas pon mai..aku pon pa g...nek la...kne lak sit no 3!...nie yang aku x suka nie...duk depan2 nie...duk pulak sebelah mamat jambu...lagi la aku x suka nieh!!!!

terpaksa la aku terima hakikat nie...hemm....well...what ever lah...bukan dia kacau aku pon...
bas pon jalan sampai je kat pertengahan highway nibong tebal hujan pulak dah....dak la pasang acon...sejok aku di buatnya...boleh kena parkinson aku....dah la satu hal...jalan lak jem....argh!!!....tpi x pa...biaq la...bkan aku yang bawak bas tu pon nk tensen2 plak...so aku amik kesempatan untuk tidoq sekejap...

tada......sedaq2 aku dah ada kt area taiping,baru ja melepasi tol...so aku betul kan apa yang patut dan patutkan apa yang betul...

lena betul aku tidoq....ya la sambung tidoq hat yang pagi tadi nya....sampai ja kat kemunting hujan x henti2 lagi...so aku amik keputusan tuk duk relex lu...sementara tu teksi pon xdak...10 minit cm tu teksi pon sampai...dalam teksi pon aku masih blur gak,...x tahu ape nk disembang dengan pak cik teksi tuh...

sampai kolej aku pon jalan ke ostel...berat gak beg aku...ade la dala sekampit beras yang 10kg tuh...ni yang aku x suka nieh!!! tambah lak beg lettop gn handbag..

sampai je kat depan bilik ale2...roomate aku dan tercegat depan pintu...
dialognya berbunyi bergini...

aku berkata : "ait...lama dah ka sampai? ka baru sampai?"
lalu roomate aku berkata : "xlama aih...ada la sejam..."
lalu aku  dan dia pon ketawa,..hahak korang ketawa x?



maklum la kunci bilik pon satu ja,..satu g tak tau buang kat mana...

lepas aku mandi,aku terus sembahyang dan on9...facebook...email, ym...blog(tpi aku tengah fikir apa tajuk aku kali nie...so aku biaq ja...)

tiba2 kaki aku diserang mengkarung(kaki krem or jem)haha,sakit ooo.......separuh meraung jgk la aku di buat nya...
seb bek la minyak angin ada...haha...payah kn klu kaki slalu jem nie...


dari aku x tahu nk buat apa... aku goreng nasi...lapaq kot...
nie nasi goreng BIASA..mang biasa...yang aku buat...

bawang goreng hangit la....disebabkan aku asyik dok mesej gn orang...masib baik x terbakar....ayoo0

kesian aku kan....
tpi x pa...asal kenyang...betul x?
so sekarang tu je hari aku hari nie...nothing special...
trimas banyak2 la pda sapa2 yang dok baca cerita yang berjela nie....noh...
agrh!!!!ngantok sih!!!

Khamis, 16 September 2010

hari nie hari jadi akma?

hari nie 16 Sept 2010...hari 1 Malayasia..huhu...hari nie pon hari jadi akma jgk. 16 sept 1990....dah tua dewasa la..huhu..best kan...dah la hari raya lagi,..1 Malaysia lagi...befday lagi...huhu...tpi hari akma x buat apa pon...dok saja tggu cita ular emas...best gak cita tu...hampa x tengok ka cita tu? hari last episod...xsabar...

Ahad, 5 September 2010

dalam nie ada 50 hinggit?what?

wahhh!!! nak akma bagi kat hampa semua duet raya...bukan senang nk dapar 50 hinggit...
amik2...


sebelum akma melangkah pergi(minggu raya nie akma x dok,nk p raya puas2...)....akma nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA akma ucapkan kepada semua blogger2 terutamanya kawan2 yang mengikuti saya dan x lupa jugak kepada pengunjung2 yang singgah ke blog saya...terima kasih bebanyak..,tanpa hampa sapalah aku(har..har...har...)

dalam minggu nie rasa nya akma x dapat nak on9 blog,.sbb akma nak pg raya puas2 yahoo!!! horey!!!..

i will back after raya!!..

JoM SebAR!!!...

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia ja..

sunnah nabi jarang
 nak ikut...

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss
khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku
yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut(kita ada 10 jari = 10 ekor khinzir)..... potonglah kuku anda.

The Truth!!!

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala otak.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian!!!

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.
TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

Sabtu, 4 September 2010

jom buat lemang lak...

Atas permintaan STORYANDA jom kita buat lemang beramai2,nanti hampa hantaq la kat akma sikit noh..nak rasa..

Bahan-bahan dia :
1 kg beras pulut




3 biji kelapa (orang penang kata nyok) (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besaq..








Gharam sekucup secukup rasa











buluh secukup rasa







daun pisang
Cara nak buat dia :
  1. Basuh beras pulut dan toskan airnya.
  1. Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
  2. Kemudian masukkan beras pulut yang telah ditoskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. (Jangan terlalu penuh!!).
  3. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
  4. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
  5. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
  6. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa dan di mana jua anda berada,enak di makan bersama ahli keluara dan sahabat andai..hahak..

SELAMAT MENCUBA!!

How to make Hari Raya Ketupat?

jom buat ketupat lak..sapa buleh buat??huh! hampa mang teror mcm aku..

atas permintaan kak.farah or roomate aku yang kiut miut 2...

hahah....hampa leh buat ka??1 hari 1 mlm bersengkang mata nk buat benda nieh tau...ingat susah???senang ja...klu hampa leh buat aku respect lar....aku bagi hampa duet raya + kueh raya...jom layan...wazaasssss!!

bahan2nye ialah :

2 REBEN YANG BERLAINAN WARNA...PANJANG TU DALAM 2 DEPA TANGAN HAMPA..

TENAGA, MENTAL SERTA TAHAP KETEKUNAN YANG TINGGI...(penting tu)

hampa ikot ja video yang telah disediakan nieh..(SELAMAT BERGAGAL BERJAYA) :)










cinta jarak jauh?hem...apa pendapat hampa?

hampa pecaya x pada cinta jarah jauh? dan hampa yakin x cinta jarak jauh nie akan berkekalan sampai ke jinjang pelamin?hampa yakin x dengan cinta jarak jauh 2..(love long distance)...

Jumaat, 3 September 2010

>> Akma dan origaminya....

haaa... nie nk habaq mai...jom buat origami burung... bahan utamanye hanya sekeping kertas sahaja,warna pa pon x pe...ikut suka,burung nie leh terbang tau,..bukan sebarangan burung...tpi sebelum 2 akma nk mintak maaf sbb volume video nie x bape nk jelas tpi still korang akan paham jgk,..so xpayah lah korang nk bersusah payah korek telinga.... 2 bkan masalah korang dan bukan masalah aku,tau la sora akma mahal...bkn jual kt pasaq mlm or kedai bundle...nie barang baeeekkkkk punyer....jom layan....zaaaassssss!!!

video

Rabu, 1 September 2010

ADA APA DENGAN PARUT??

Arrrgggghhhhh!!!!! parut!!!!!(gune lah bio oil...memulihkan kesan2 parut dan renggangan kulit...hahak)
ISHH!! korang x payah la pkai bende2 cam tu...my mummy ckp orng muda x elok pkai benda2 cream pencerah muka ke pape ke yng sekutu dengan nye..sebabbbbbb....ianya mengandungi bahan kimia...sbb tu jgk muke kita cepat kedut2(bnyk nye sbb)


Nie akma nk habaq mai petua berguna utk nk hilangkn parut or yang sekutu dengannye..nie my mummy nye petua sbb 2 kulit wajah dia lagi berseri dari ank nye,,(har...har...har..),senang ja nie nk buat,..bahan2 dia pon senang nk cari kat mne2 kdai runcit,kedai uncle mutu,tesco and what ever lah..


bahan2 nya adalah:(mcm nk memasak lak c(: )


1. kulit kayu manis di tumbuk halus (ikut suka la noh banyak ka sikit ikut cita rasa)
2. bedak sejuk(ikut suke gak)
3.sedikit air dengan bacaan selawat dan bismillah(mintak berkat)


okey...cara2 nk adunkan bahan2 nie sgt lah senang, budak 5 tahun pon pandai bt sndiri...just campur ja ketiga-tiga bahan tu sekali, then pastu korang nk bt ape lak?????ape lagi tepek2 la kat parut2 tu,klu nk letak kt muke pon leh gak..boleh mehaluskan kulit mke...cara nie kne bt hari2 tau(time2 nk tidor ke)... tgk lah hasilnye nnt...SELAMAT MENCUBA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...