Sabtu, 4 September 2010

jom buat lemang lak...

Atas permintaan STORYANDA jom kita buat lemang beramai2,nanti hampa hantaq la kat akma sikit noh..nak rasa..

Bahan-bahan dia :
1 kg beras pulut




3 biji kelapa (orang penang kata nyok) (ambil santannya) 2 batang buluh sederhana besaq..








Gharam sekucup secukup rasa











buluh secukup rasa







daun pisang
Cara nak buat dia :
  1. Basuh beras pulut dan toskan airnya.
  1. Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
  2. Kemudian masukkan beras pulut yang telah ditoskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. (Jangan terlalu penuh!!).
  3. Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
  4. Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
  5. Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
  6. Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa dan di mana jua anda berada,enak di makan bersama ahli keluara dan sahabat andai..hahak..

SELAMAT MENCUBA!!

1 ulasan:

NuRFaRaH HaNi berkata...

akma...nk lemang 5 batang rm1..hehehe..anta kt umah taw...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...