Atas permintaan STORYANDA jom kita buat lemang beramai2,nanti hampa hantaq la kat akma sikit noh..nak rasa..
Bahan-bahan dia :
Gharam sekucup secukup rasa
Cara nak buat dia :
- Basuh beras pulut dan toskan airnya.
- Gulong daun pisang dan masukkan ke dalam buluh mengikut bulatan buluh.
- Kemudian masukkan beras pulut yang telah ditoskan ke dalam gulongan daun pisang dalam buluh tersebut dan tinggalkan ruang satu atau dua inci. (Jangan terlalu penuh!!).
- Masukkan sedikit garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh.
- Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar. Setiap 15 minit hendaklah dibalik-balikkan agar masaknya sama rata.
- Masak sehingga tiga hingga empat jam sebelum diangkat.
- Lemang boleh dimakan pada bila-bila masa dan di mana jua anda berada,enak di makan bersama ahli keluara dan sahabat andai..hahak..
SELAMAT MENCUBA!!
1 ulasan:
akma...nk lemang 5 batang rm1..hehehe..anta kt umah taw...
Catat Ulasan